Logo

X

Od ponoći neke slavonske županije uživaju u najkvalitetnijoj televizijskoj slici

"Ponovo sudjelujemo u povijesnom trenutku, kao i prije desetak godina kada smo s analognog sustava emitiranja signala prešli na digitalno emitiranje televizijskih sadržaja"

Puštanjem u rad novih odašiljača u Slavoniji gledatelji televizijskih programa dobili su puno kvalitetniju uslugu, odnosno sliku visoke razlučivosti, piše Radio Osijek. Prelazak cijele Hrvatske na novi sustav odašiljanja signala u DVB – T2 tehnologiji bit će dovršen do 12. studenoga ove godine.

Marijan Pavić, direktor Sektora za tehnološke operacije Odašiljača i veza izjavio je kako je u rujnu prošle godine pokrenuto odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme. Uloženo je puno rada i sredstava u vrlo opsežne pripreme i potpuni prelazak na novi sustav planiran je za kraj svibnja ove godine.

Međutim, korona kriza poremetila je planove tako da je tek danas u ponoć aktivirano nekoliko odašiljača, a krenulo se s D1 i D6 regijom, odnosno na odašiljačima Belje i Borinci (Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija te dio Brodsko-posavske županije) te onima koji pokrivaju dio Karlovačke i Ličko-senjske županije.

“Ponovo sudjelujemo u povijesnom trenutku, kao i prije desetak godina kada smo s analognog sustava emitiranja signala prešli na digitalno emitiranje televizijskih sadržaja”, rekao je Pavić.

Andrej Skenderović, voditelj projekta prelaska s DVB-T na DVB-T2 tehnologiju pojasnio je kako će korisnici usluga, odnosno gledatelji televizije, dobiti značajno kvalitetniju uslugu, gledat će sliku visoke razlučivosti ili HD sliku. Osim trenutačna četiri nacionalna televizijska programa u visokoj će se rezoluciji moći gledati osam programa nacionalnih televizija, a nova tehnologija razvit će i nove usluge, poput HbbTV-a. Riječ je o hibridnoj usluzi koja omogućava dvosmjernu komunikaciju između gledatelja i televizije.

Republika Hrvatska bit će pokrivena s 214 objekata u multipleksu M1, a u multipleksu M2, u kojem se emitiraju lokalni nakladnici, bit će 31 objekt Odašiljača i veza.

“Prilikom prelaska u pojedinoj digitalnoj regiji obavit će se sva potrebna preugađanja odašiljačke opreme i promjene kanala na svim mrežama digitalne zemaljske televizije zato da gledatelji ne bi trebali više puta pretraživati kanale na svojoj prijamničkoj opremi. Zbog opsežnih radnji, na sam dan prelaska moguće su poteškoće u prijemu programa s glavnih odašiljača u noćnim i ranim jutarnjim satima, a prijam programa sa svih ostalih odašiljača na području regije bit će omogućen do kraja istog dana. Naglašavamo kako će signal biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a nova DVB-T2 mreža također će biti otpornija na smetnje. Gledatelji koji sada imaju mogućnost praćenja samo HRT1, HRT2, RTL-a i programa Nove TV, nakon prelaska imat će mogućnost praćenja i HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV programa”, objašnjavaju iz Odašiljača i veza.

foto: unsplash