Logo

X

OBŽ predstavila turističke potencijale u Kini

U kineskom gradu Jiaxing održana je trodnevna „Međunarodna konferencija suradnje u turizmu Jiaxing City 2019.“ na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo OBŽ-a

Prošlog je tjedna u kineskom gradu Jiaxing održana trodnevna „Međunarodna konferencija suradnje u turizmu Jiaxing City 2019.“ na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem. Cilj ove tradicionalne turističke konferencije je poticanje suradnje u turizmu između kineskih i stranih turističkih agencija, državnih institucija i asocijacija aktivnih u sektoru turizma. Konferencija je privukla 500-tinjak kineskih turističkih agenata te međunarodnih sudionika iz 12 zemalja, a otvorili su ju zamjenik gradonačelnika grada Jiaxing-a, XingHaihua te predsjednik Turističke asocijacije provincije Zheijiang, Zhang Linglong – piše OsijekNEWS.hr.

Radnim posjetom ovom dijelu Kine želimo potaknuti podizanje investicijskih aktivnosti u našu županiju i podržati suradnju u turizmu. Potpisali smo ugovor o suradnji između Turističke asocijacije provincije Zheijiang, Turističke asocijacije grada Jiaxinga i Osječko-baranjske županije, rekao je župan Anušić i dodao:

– Nakon potpisivanja ovog ugovora, očekujemo da će se povećati turistička suradnja između Kine i Hrvatske te da će turistička razmjena rasti iz dana u dan. Već smo iskomunicirali konkretnije planove. Sada se radi o turizmu, a iduća će tema biti proširivanje međusobne gospodarske suradnje za što smo do kraja godine dogovorili još jedan sastanak – izjavio je župan Anušić.

 

Provincija Zheijiang, s populacijom od 57 milijuna stanovnika te GDP-om od 850 milijardi dolara, jedna je od najbogatijih kineskih provincija koja je od Centralne vlade ciljano predodređena za razvoj suradnje u turizmu između NR Kine te zemalja srednje i istočne Europe.

U 9. izdanju održavanja Konferencije, glavne poruke su integriranje promjena i inovacija. Tijekom godina ugostili su sudionike iz cijelog svijeta. Ova konferencija privukla je i predstavnike Nizozemske, Finske i Filipina. Na konferenciji su potpisani ugovori o suradnji s Osječko-baranjskom županijom i predstavnicima Južne Koreje, a za vrijeme konferencije sudionici su sklopili poslove vrijedne 55 milijuna dolara.

Početak proširenja gospodarske suradnje

Tijekom posjeta Kini, župan Anušić i suradnici susreli su se i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, informirajući se o kineskom tržištu te trenutnim investicijskim i turističkim aktivnostima u NR Kini. Na sastanku s direktoricom ureda HTZ-a u Šangaju Frankom Gulin i direktorom ureda HGK u Šangaju Draženom Holmikom postavljeni su prioriteti buduće suradnje, a odnose se na privlačenje investitora za strateške projekte na području Osječko-baranjske županije.

Novi zamah u hrvatsko-kineskim odnosima

Zahvaljujući intenziviranju bilateralnih veza i ostvarenju brojnih zajedničkih inicijativa, stvoren je novi zamah u hrvatsko-kineskim odnosima. 2019. godina, kako su se dogovorile Vlade RH i SR Kine, bit će hrvatsko-kineska godina kulture i turizma, a tim će povodom Osječko-baranjska županija organizirati trodnevni Festival Puta Svile.

Turisti iz Kine, osim sunca i mora sve češće traže i dodatne sadržaje kojima upravo Slavonija obiluje. Park prirode Kopački rit, kojeg brojni svjetski mediji nazivaju europskom Amazonom, dvorac Eugena Savojskog u multikulturalnoj Baranji, Palača Gutmann u Belišću, dvorci Prandau Norman u Valpovu, Pejačević u Našicama i Osijeku te Mailath u Donjem Miholjcu odišu poviješću čuvajući stoljetnu tradiciju našeg kraja koju sve brojniji kineski turisti s radošću upoznaju.  Barokni grad na obali Drave nastao u 18. stoljeću danas čini jedinstvenu povijesnu cjelinu Tvrđu u Osijeku, a petsto godina stara Ergela u Đakovu krije tajnu uzgoja lipicanaca koji su stoljećima ponos ovog kraja. Uz bogatu gastronomiju i enologiju, upravo su to aduti koji će i kineske turiste ostaviti bez daha.

Foto: Kabinet župana OBŽ