Logo

X

Obilježena 14. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Vi ste nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja koji su se pod znakovljem ratnih brigada borili i ginuli za našu Domovinu, rekao je ministar Banožić

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” i misnim slavljem u kapelici u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima u petak, 19. ožujka 2021. godine obilježena je 14. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske | Foto: MORH / J. Kopi

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ i misnim slavljem u kapelici u vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima u petak, 19. ožujka 2021. godine obilježena je 14. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Obljetnici su nazočili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Predsjednika RH Dragan Lozančić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić i drugi.

Tom prigodom, ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku pripadnicama i pripadnicima povodom 14. obljetnice dana kada su se slavne ratne gardijske brigade Hrvatske vojske preustrojem spojile u jednu istaknuvši kako pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade čuvaju uspomene i sjećanje na legendarne gardijske brigade Kune, Sokolove i Pume.

„Vi ste nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja koji su se pod znakovljem ratnih brigada borili i ginuli za našu Domovinu“, istaknuo je ministar, prisjetivši se i zahvalivši svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji su se žrtvovali u Domovinskom ratu. Ministar je također istaknuo zadovoljstvo spremnošću Hrvatske kopnene vojske, kako sudjelovanjem u mirovnim misijama sa saveznicima, tako i u potpori civilnim institucijama. „Vidimo kako Gardijska oklopno-mehanizirana brigada može brzo odgovoriti na razne potrebe, kao što su sanacije šteta, organizacija stanja na terenu i situacija s pandemijom COVID-19, a sve kako bi osigurali sigurnost građana i države“, rekao je ministar Banožić.

„Svojom spremnošću, humanošću, znanjem i sposobnostima uvijek pokazujete da ste podrška svome narodu. Svoju kvalitetu, spremnost i obučenost dokazujete sudjelujući u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj. Prepoznati ste u zemlji i svijetu kao dobri vojnici i pouzdani partneri te ste zbog toga višestruko pohvaljivani, nagrađivani i odlikovani“, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić čestitao je pripadnicama i pripadnicima GOMBR-e 14. obljetnicu ustrojavanja i zahvalio se na dosadašnjem radu, suradnji i postignutim rezultatima. „Gardijska oklopno-mehanizirana brigada nastala je na temeljima legendarne 3., 5. i 7. gardijske brigade, te je ona dostojan baštinik tradicije i dostojan nositelj spomena na sve one koji su poginuli u ove tri gardijske brigade“, rekao je general-pukovnik Šerić. Istaknuo je kako je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada druga najveća postrojba u Hrvatskoj kopnenoj vojsci i u Hrvatskoj vojsci te je izrazio uvjerenje kako će i u budućnosti odraditi sve zadaće koje se pred nju postave.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić istaknuo je kako je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada počela svoj životni rad na čvrstim temeljima kakvi se nisu vidjeli u suvremenoj povijesti, a danas je svojim sastavom u kojem je jedna trećina pripadnika iz Domovinskog rata primjer spajanja iskustva i mladosti. Također je istaknuo spremnost pripadnika na sve zadaće koje se stave pred njih. „Jedna od naših zadaća je i pomoć civilnim institucijama i tu smo svakako dali doprinos kada su bile velike poplave, ali i kada su bili potresi u Zagrebu i Banovini“, rekao je brigadni general Validžić.

U sklopu obilježavanja 14. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade zapovjednik Vojno-obavještajne satnije bojnik Mario Maslov prezentirao je sposobnosti i izradu modela radio vođenog zrakoplova.

Foto: MORH/J.Kopi