Logo

X

Moramo se boriti da naša djeca ostaju u našim gradovima

Maribor i Osijek sljedeće će godine obilježiti četvrt stoljeća uspostave plodnog prijateljstva, započetog 1995. godine

Gradonačelnik Maribora Aleksander Saša Arsenovič i izaslanici veleposlanice Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Matjaž Mark i Bernard Šrajner – bili su danas dionici radnoga sastanka i prijma u Gradskoj upravi Osijeka. Ugledne slovenske goste dočekali su zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota, pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo i direktor Unikoma d.o.o. Davor Vić.

-Raduje me i ispunja ponosom, što sam danas ovdje prvi puta. Živjeli smo u dvije zajedničke države, imamo sličnu kulturu – dijelimo kršćanstvo, europski put i iste probleme. U odnosu na glavne gradove naš je razvoj nešto sporiji i baš zato se moramo boriti, da nam djeca ostaju u našim gradovima. Imamo raznolike mogućnosti suradnje, posebice na razini turizma i naših sveučilišta. Mislim da smo jako bliski i da si možemo snažno pomoći. Doista vidim veliki potencijal – izjavio je gradonačelnik Maribora Aleksander Saša Arsenović na solidnomu hrvatskomu jeziku.

Inače, slovensko se izaslanstvo očigledno jako dobro pripremilo za sastanak s osječkim partnerima, što su nakon izjava medijima mogli opaziti i nazočni novinari. Gradonačelnik Aleksander Saša Arsenovič, nakon službenoga obraćanja živo se zanimao za uvođenje prestižne 5G tehnologije koja Osječane svrstava u povlašteno društvo malobrojnih Europljana s jasnom perspektivom bržeg gospodarskog razvoja i bolje kvalitete života.

-Danas smo utvrdili ključna područja gdje ćemo intenzivirati suradnju, prvenstveno to je turizam i suradnja turističkih zajednica Maribora i Osijeka te komunalna djelatnost, odnosno razvrstavanje komunalnoga otpada s obzirom da nam se bliži 2020., a samim time i povećanje obveza u pogledu razvrstavanja. Gradonačelniku Arsenoviču ponudili smo suradnju i pomoć u pogledu razvoja cikloturizma i biciklističkih staza te prenijeti naša iskustva u pogledu izgradnje Šetnice uz Dravu, budući da Maribor ima veliki potencijal izgraditi svoju modernu šetnicu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Na koncu treba spomenuti, da će Maribor i Osijek sljedeće godine obilježiti četvrt stoljeća uspostave plodnog prijateljstva, započetog 1995. godine.

(Osijek.hr)