Logo

X

Konferencija za medije osječkog SDP-a: I. gimnazija u Osijeku – Mit ili stvarnost?

"Mi u SDP-u ćemo podržati svaki projekt dobar za stanovnike naše županije, posebno pitanje koje je iznimno bitno i za učenike i nastavnike u školi, ali zahtijevamo ozbiljnost i djelovanje"

Na danas održanoj konferenciji za medije osječkog SDP-a govorili su Milan Blagojević, predsjednik SDP-a Osijek i Sanja Bježančević, predsjednica Županijske organizacije SDP-a. Tema konferencije za medije je još jedna odgoda početka izgradnje nove zgrade I. gimnazije u Osijeku.

Sanja Bježančević je na konferenciji istaknula: „Svjedoci smo da već pet godina u Osječko-baranjskoj županiji slušamo o pet projekata koji se nisu maknuli s mjesta, a istu sudbinu nažalost dijeli i pitanje izgradnje I. gimnazije u Osijeku. Od 2018. godine župan najavljuje skoru izgradnju gimnazije, a ista još nije započela. Još veći problem je pitanje ukupnog iznosa investicije koji je rastao sa 43 milijuna kuna na 54 milijuna pa na 55,5 milijuna i potom na 78 milijuna, a krajem prošle godine navedeno je da je planirani ukupni iznos investicije oko 100 milijuna kuna. Nemar vlasti koštat će nas 60 milijuna kuna više, a ako u obzir uzmemo trenutnu situaciju i pitanje inflacije, sigurno je da će to povećanje biti i veće.”

“Paralelno je u istom vremenskom razdoblju najavljeno da će se investicija realizirati vlastitim sredstvima pa potom europskim, a kada je netko shvatio da ta opcija u ovom trenutku ne postoji, vratili smo se na vlastita sredstva pa na Nacionalni plan oporavka i otpornosti iako konačna potvrda ovog izvora financiranja nije nikada jasno potvrđena. HDZ-ova vlast u Županiji, ali i u Gradu pokazuje ozbiljnu i sustavnu nebrigu za obrazovanje i vrijeme je da za takvo ponašanje preuzme odgovornost. U prilog tvrdnji ide i pitanje izgradnje Ekonomske škole u Đakovu gdje su još 2018. godine najavljeni pregovori oko izgradnje ili eventualno dogradnje škole, a ne treba zaboraviti niti činjenicu da je pitanje statike postojeće škole u koju svakodnevno ulaze učenici i nastavnici, odavno stavljeno na dnevni red. Pomaka nema do danas”, dodaje.

“Mi u SDP-u ćemo podržati svaki projekt dobar za stanovnike naše županije, posebno ovo pitanje koje je iznimno bitno i za učenike i nastavnike u školi koji rade u neadekvatnim uvjetima, ali zahtijevamo ozbiljnost i djelovanje. Župan treba razumjeti da je županija šire područje od zgrade Županije“, zaključuje Bježančević.

Predsjednik osječkog SDP-a Milan Blagojević je rekao da je ovo sad već treći put da se odgađa početak izgradnje nove zgrade I. gimnazije u Osijeku.

„O izgradnji nove zgrade govori se od 2007. godine. 2017. godine Grad Osijek je za izgradnju nove zgrade Županiji poklonio zemljište koje je u tom trenutku procijenjeno na 3,5 milijuna kuna. Za prvo odgađanje je župan optuživao Grad Osijek, odnosno tvrdio je da se ne može započeti s izgradnjom, jer se kasni s izgradnjom pristupne ceste novom stadionu NK Osijeka. Kakve veze ima pristupna cesta stadionu s izgradnjom nove škole? Nikakve. To vidimo i danas – cesta je napravljena, a izgradnja škole još uvijek nije započela. Štoviše, opet se odgađa. Pristup lokaciji nove škole postojao je i tada, a postoji i sada i to iz Strossmayerove ulice”, navodi Blagojević.

“Zatim problem nije više bila pristupna cesta nego korona. Pa se tako sa proračuna za 2020. godinu maknulo 26 milijuna kuna koja su navodno bila predviđena za izgradnju nove škole te se, barem prema objašnjenju iz Županije, tim sredstvima trebalo pomoći poduzetnike pogođene pandemijom. No i to nije istina, jer ta sredstva nisu iskorištena za pomoć poduzetnicima. Štoviše, poduzetnici su dobili manje nego je bilo uopće planirano za pomoć u 2020. godini. Sada se po treći put odgađa početak izgradnje te se sada navodi da će se škola graditi sredstvima iz fondova. Ono što je jasno je to da škola ni prema procjenama iz Županije neće biti gotovo prije 2028. godine. Na početku ove čitave priče I. gimnazija je imala 800-tinjak učenika. Sada ima 500-tinjak. Do 2028. pitanje je koliko će ih biti. Nitko nema ništa protiv izgradnje nove škole, upravo suprotno, ali dajte više počnite s izgradnjom! Sramota je da izgradnju jedne škole treba 10 godina i više“, završio je Blagojević.

foto: screenshot