Logo

X

HOK: Omogućiti obrtnicima uključivanje u natječaje za obnovu

HOK upozorava da natječajni uvjeti stvaraju ozbiljnu prepreku mogućnosti prijave i sudjelovanja većini gospodarskih subjekata

Hrvatska obrtnička komora (HOK) zatražila je u srijedu omogućavanje sudjelovanja obrtnika na javnim natječajima za radove vezane uz obnovu i sanaciju područja pogođenih potresom.

HOK upozorava da natječajni uvjeti stvaraju ozbiljnu prepreku mogućnosti prijave i sudjelovanja većini gospodarskih subjekata, naročito obrtnicima s područja pogođenih potresom.

Stoga je od Vlade zatražio pojačanu pažnju pri prilagodbi uvjeta javne nabave u postupku obnove i otklanjanja posljedica potresa, kako bi omogućili i sudjelovanje obrtnika.

Komora navodi da je vrijednost nabave u javnim natječajima najčešće višemilijunska, što znači da se javiti može tek nekoliko najvećih tvrtki, a lokalni obrtnici i poduzetnici s područja stradalih u potresu ne mogu izravno sudjelovati u javnoj nabavi odnosno obnovi i otklanjanju posljedica potresa.

“U takvim okolnostima njihovo sudjelovanje svest će se na podugovorni angažman za poslove manjeg obima, a to vrlo često nosi velik rizik kašnjenja u plaćanju obavljenih radova, dok ukupni troškovi glavnog izvođača rastu zbog uračunavanja popratnih troškova”, upozorava HOK.

Stoga je od potpredsjednika Vlade i načelnika Stožera civilne zaštite za otklanjanje potresa Tome Medveda i nadležnih ministarstava zatražio prilagodbu uvjeta javne nabave u postupku obnove i otklanjanja posljedica potresa koji omogućava i sudjelovanje obrtnika s područja pogođenim potresom.

“Ublažavanjem uvjeta javnih natječaja može se osigurati sudjelovanje obrtnika u radovima na području stradalim od potresa kako bi se i na taj način pomoglo njihovom opstanku i razvoju te zadržavanju zaposlenosti lokalnih radnika. Obnova razrušenih domova i ostalih objekata sama po sebi neće zadržati stanovništvo ugroženih područja, tim ljudima se mora dati prilika da zarađuju za život, a poslovi vezani uz obnovu mogu biti dobar početak gospodarske revitalizacije”, izjavio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

(Hina)

Foto: unsplash