Logo

X

Haljinice nam otkrivaju noge, a sandale stopala! Jesmo li spremne?

Glatka stopala su jednako važna kao i besprijekorni lak za nokte ...

U prethodnom smo članku naveli sve trendove obuće za nadolazeću proljetnu i ljetnu sezonu, a govoreći o ljetnim cipelama – one većinom otkrivaju naše prstiće, a lepršave haljinice koje idu uz njih otkrivaju noge. E sad, shodno tome, potrebna im je posebna njega – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Budući da se pakiraju u debelim vunenim čarapama i čizmama, nespretne noge i nokti mogu se vrlo lako skrivati. Dakako, ne kažemo da zimi trebate zanemariti higijenu i njegu stopala te depilaciju, ali činjenica je kako se zimi svi malo ulijenimo, posebice oko depiliranja… Uz naše savjete to i ne mora biti velika tlaka!

Također, posebno je razumljivo kako mnoge žene zbog ‘stiske’ na bankovnom računu, ali i ‘stiske’ s vremenom i svim ostalim obavezama koje nas gone kroz dan, kako još pronaći vremena i novca za odlazak kozmetičarki? Budite sami svoji majstori! Evo i kako…

PEDIKURA KOD KUĆE

Najprije odstranite ostatke laka sa uljnim odstranjivačem laka za nokte. Napunite kadicu toplom vodom, dodajte šampon ili gel za tuširanje koji će najbolje omekšati tvrde natiske na vašim stopalima. Zašto? Zato jer odumrle stanice kože i dalje sadrže keratin koji u doticaju sa lužinom bubri te ih je lakše ukloniti – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

U pripremljenu  kupku možete dodati i nekoliko kapi etričnog ulja lavande, čajevaca ili eukaliptusa koji  djeluju antibakterijski  i pouzdani su antimikotici. Uronite noge u kupku i ostavite ih tako 15 minuta.

Glatka stopala su jednako važna kao i besprijekorni lak za nokte jer će uklanjanje zadebljanja pomoći u spriječavanju većih nakupina kože, a kasnije i pucanja kože. Kako biste to postigli potrebno je uložiti malo truda. Nemojte koristiti žilete jer bi oni mogli ozlijediti donje slojeve kože.

Umjesto toga, koristite rašpicu za stopala s metalnom površinom ili kamen plavac. Pomno prođite sva mjesta na kojima je koža zadebljana ili raspucala, osobito pete i pregib između prstiju i stopala. Radite li ovo redovito, uštedit ćete si puno truda kasnije.

VAŽNO

Uvijek vam pri ruci mora biti antiseptički sprej ili medicinski akohol kako bi dezificirali stopala prije obrade i očistili alat prije upotrebe. Više od 90 posto problema sa kojima se redovito susrećem u salonu moglo se spriječiti upotrebom dezinfekcije – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Posebnu pažnju obratite na područje između prstiju – ono je najpodložnije razvoju gljivičnih oboljenja zbog čega ga trebate dobro osušiti. Kako spriječiti urastanje nokta?

Česta pogreška koju mnogi naprave je pogrešno rezanje noktiju. “Nokat treba odrezati ravno jer u suprotnome može doći do urastanja što vodi i ozbiljnijim problemima. Preporuka je da kut nokta bude izvan žljeba nokta kako bi se spriječilo urastanje.

DEPILACIJA

Lakše je posjetiti kozmetički salon, stisnuti zube i pustiti da vas kozmetičarka depilira u nekoliko stručnih poteza. Ipak, recesija ili nedostatak vremena zove na depiliranje kod kuće, a kako se “urediti” bez ozljeda, ožiljaka, nadražene kože i patnje možete saznati u nastavku.

Kako depiliranje s voskom ne bi postalo vaša horor priča iz WC-a, razmislite o tom je li depiliranje kod kuće pravo rješenje za vas. Naime, ako imate osjetljivu kožu ili želite depilirati područje s madežima ili osipom, bolje taj posao ostavite stručnjacima kako ne bi došlo do povrede – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

  • pripazite na vosak nije prevruć da vam ne bi opekao kožu i napravio veći problem od nekoliko dlačica
  • vosak nanosite u smjeru rasta dlačica. Ako je u patroni samo povucite po koži, a ako ga nanosite aplikatorom probajte da sloj bude što tanji. Traku povucite u smjeru suprotnom od rasta dlačica
  • nakon depilacije nanesite odgovarajuću kremu, losion ili gel. Najbolje od aloa vere
  • ostatak voska s kože možete skinuti s nekim uljem
  • nikad se ne depilirajte nakon sunčanja ili solarija. Koža je onda osjetljivija i možete je oštetiti
  • kad vam se koža potpuno smiri, napravite lagani piling, kako bi odstranili odumrlu kožu i spriječili urastanje dlačica
  • pričekajte barem 24 sata prije sunčanja, kupanja u moru, ili javim bazenima, da ne bi došlo do infekcija
  • Između depilacija voskom trebali biste pričekati četiri tjedna, odnosno depilirati se jednom mjesečno, kako bi dlačice dovoljno narasle da se vosak ima za što primiti. Dlačice na bikiniju i nogama spremne su za depilaciju kada su duge pola centimetra, a grublje dlačice trebaju biti dugačke 1 centimetar.

GREŠKE KOJE ČINIMO KOD DEPILACIJE I BRIJANJA

  1. Brijete dlačice ujutro
    Mnoge žene briju dlačice tijekom jutarnjeg tuširanja što štedi vrijeme, ali ne pruža i najglađe brijanje. Naime, tijekom spavanja noge malo nateknu zbog čega neke dlačice mogu ostati skrivene i ‘nedostupne’ za britvicu. Za najbolji rezultat noge brijte navečer.
  2. Brijete se s tupom britvicom
    Istu britvicu najbolje je ne koristiti duže od mjesec dana (koristite li je svakodnevno). Na taj način postići ćete maksimalno glatko brijanje, ali i spriječiti pojavu crvenih točkica. Također, poslije svakog korištenja potrebno je britvicu dobro očistiti pod mlazom tople vode.
  3. Mnoge žene depilaciju bikini zone dogovaraju uzimajući u obzir menstrualni ciklus, no na one dane u mjesecu trebali biste misliti bez obzira na to koji dio tijela želite depilirati. Zbog hormonalnih promjena i pojačanog dotoka krvi većina žena posebno je osjetljiva na bol netom prije, za vrijeme i nakon depilacije. Zbog toga je najbolje depilirati se sredinom menstrualnog ciklusa, odnosno u vrijeme ovulacije.
  4. Duži boravak u toploj vodi također izaziva blago oticanje nogu, zbog čega se brijanje i kupanje ne trebaju istovremeno odvijati. No, ako iz određenih razloga to ipak želite napraviti, neka to bude na samom početku – u prvih deset minuta u kadi. Što duže budete čekali, koža nogu djelovat će pod prstima kao kaktus!

E tako… Sad kad ste poslušali sve ove savjete, spremni ste za šetnjicu u sandalama i lepršavoj haljinici! Uživajte! – piše za portal MojaAkcija.hr Antonela Verković.

Foto: Pixabay