Logo

X

Evo kako se riješiti komaraca, loša vijest je jedino da ne smijete piti pivo!

Roštilj, priroda, praznik rada ... Sve bi ovo djelovalo kao idila da nije komaraca ...

Praznik rada je pokucao na vrata, dan u prirodi se priprema, ali ne samo danas nego i češće, sad kad nas sunce časti svojom pojavom. Dani su i više nego stvoreni za šetnje u prirodi, roštilj u dvorištu ili jednostavno ispijanje kave ili čaše vina na balkonu svojeg doma. Jeste li već krenuli u prirodu? Ili ovo čitate iz neke šume ili izletišta? Gdje god se danas nalazili, komarci će vas naći, ne sumnjajte…

Oni ništa ne prepuštaju slučaju. Evo kako ih se riješiti…

Suhi talog kave

Ostalo vam je taloga od kave? Bacili bi ga, a može vam pomoći u borbi protiv dosadnih krvopija.

1. Stavite talog na alu foliju u suhom prostoru kako bi se osušio
2. Suh talog odnesite van, dalje od djece i ljubimaca i palite ga dok se ne počne dimiti
3. Komarci bježe od mirisa taloga.  🙂

Smjesa vode i češnjaka

Komarci piju krv, a baš poput vampira ne vole ni češnjak.

1. Usitnite i zgnječite 5 glavica češnjaka, ubacite ih u litru kipuće vode neka kuhaju neko vrijeme.
2. Iskoristite takvu vodu za namakanje pamučnih krpa koje ćete ostaviti na otvorenom odmah uz terasu.
3. Istom tekućinom možete tretirati i unutrašnjost stana.
4. Ako imate bočicu sa sprej pumpicom – napunite je mješavinom češnjaka i vode te posprejajte sobu koju želite zaštiti od dosadnih zujalica.

Citronela

Citronela je najbolje sredstvo u zaštiti od mnogih insekata, pa tako i komaraca. Eterično ulje citronele možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska van. Možete ga koristiti i u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koje možete koristiti na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama, te je držati tamo gdje ne želite komarce.

NAMIRNICE
Banana
Osim što je zdrava i držat će vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.

Lavanda
Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podnijeti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite cijelo tijelo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od ljetnih napasnika.

Ulje čajevca
Ulje čajevca zahvaljujući intenzivnom mirisu efikasno pomaže u borbi protiv komaraca te smiruje mjesto uboda. 140 ml vode pomiješajte s 60 ml ulja čajevca, smjesu ulijte u bocu s raspršivačem protresite i poprskajte kožu barem jednom dnevno.

LOŠA VIJEST – PIVO NI SLUČAJNO
Jedno istraživanje provedeno u Zapadnoj Africi pokazalo je kako privlačniji komarcima postajemo ispijajući pivo, dok su japanski znanstvenici ustvrdili da isti učinak imaju sva alkoholna pića. Vjeruje se kako ih privlači povećana razina etanola u znoju i veća temperatura tijela koju podiže alkohol. Osim piva, privlače ih cvjetni i voćni parfemi, ali i miris polutvrdih sireva koji znanstvenici poistovjećuju s mirisom ljudskih stopala.

FOTO: Pixabay