Logo

X

Europarlamentarci traže kriminaliziranje mamljenja i uhođenja djece

Rezolucija, među ostalim, traži da se u zakonu i u praksi ukine sav dječji rad.

Europski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju o pravima djece u kojoj od država članica traži da kriminaliziraju mamljenje i online uhođenje djece te upozorava na porast nasilja nad djecom tijekom pandemije koronavirusa.

Rezolucija Europskog parlamenta “o pravima djece u pogledu strategije EU-a o pravima djeteta” sadrži prijedloge europarlamentaraca za učinkovitije sprječavanje nasilja, unaprjeđenje obrazovanja, zaštitu mentalnog zdravlja, digitalnu uključivost i LGBTI pitanja, a bavi se i rješavanjem izazova koje je nametnula pandemija covida-19 i s njom povezane mjere lockdowna.

Od Komisije se traži žurno donošenje strategije „budući da se zbog pandemije i kao posljedica ograničenja kretanja u EU-u povećalo nasilje u obitelji i rodno uvjetovano nasilje te, prema najnovijem izvješću Europola, seksualno zlostavljanje djece na internetu“.

Zastupnici pozivaju Komisiju da u strategiju uključi akcijski plan EU-a sa standardima i mjerilima za pružatelje internetskih usluga i tehnološka poduzeća koja se ne svode samo na zaštitu djece od pojavljivanja u nezakonitim sadržajima i od štetnih sadržaja, te pozivaju države članice koje to još nisu učinile da kriminaliziraju mamljenje i uhođenje djece preko interneta;

U raspravi na plenarnoj sjednici održanoj u srijedu povjerenica Komisije za demokraciju i demografiju, Dubravka Šuica, potvrdila je da će strategija sadržavati konkretne preporuke za djelovanje zemalja članica te da je njen glavni cilj implementirati prava djece u sva područja i politike Europske unije.

„Zemlje članice ključni su partneri u provedbi strategije, a ova strategija nije pripremljena samo za djecu, već i u suradnji s djecom, više od 10 000 djece konzultirano je tijekom rada na strategiji“, istaknula je Šuica.

Očekuje se da Europski parlament usvoji ovu prvu sveobuhvatnu strategiju za zaštitu prava djece 24. ožujka.

Autor rezolucije Juan Fernando Lopez Aguilar u raspravi  je istaknuo i problem migranata.

„U rezoluciji je obuhvaćen i aspekt migracije i maloljetnih migranata, imamo najmanje 200 milijuna maloljetnika bez državljanstva i mislim da bismo barem neke od njih mogli prihvatiti u Europsku uniju“, rekao je.

Europarlamentarci također ističu da se uvjeti za migrantsku djecu moraju poboljšati s fokusom na spajanje izbjegličkih obitelji. Osim toga naglašavaju da im treba omogućiti pristup osnovnim uslugama prihvata i mjerama integracije.

Rezolucijom se od zemalja članica traži da ne zadržavaju djecu na granicama te da zajamče da će maloljetnici bez pratnje imati pomoć pravnih zastupnika i skrbnika.

Na 14. točku Rezolucije u kojoj stoji da se „poziva Komisiju da u strategiju uključi akcijski plan EU-a sa standardima i mjerilima za pružatelje internetskih usluga te da poziva države članice koje to još nisu učinile da kriminaliziraju mamljenje i uhođenje preko interneta“, osvrnula se zastupnica Marion Walsmann iz redova kršćanskih demokrata

„Što se tiče prevencije online nasilja možemo se koristiti umjetnom inteligencijom kako bismo prepoznali ‘grooming’, uhođenje i širenje štetnog materijala internetom, a zaštita podataka ne smije se pretvoriti u zaštitu počinitelja, pravosuđe mora odgovarati potrebama djece“, rekla je.

Rezolucija, među ostalim, traži da se u zakonu i u praksi ukine sav dječji rad.

Upozorava da se romska djeca, posebno romske djevojčice, diljem Europe suočavaju s dodatnim teretom rasizma i rodne diskriminacije, što ih gura na margine njihovih društava.

Rezolucija također poziva na borbu protiv svih oblika zlostavljanja i nasilja, uključujući prisilne brakove, trgovinu djecom, ubojstva zbog časti, sakaćenje ženskih genitalija, incest, prisilno napuštanje obrazovnog sistema i korištenje djece kao vojnika  te ad se  osigura povratak europske djece zatočene u inozemstvu zbog udruživanja s oružanim skupinama, poput Islamske države, “radi rehabilitacije, reintegracije i/ili progona”..

Europarlamentarci traže da strategija EU-a uključi prava ugrožene djece i uzme u obzir sve oblike diskriminacije, od onih na temelju rase do diskriminacije spram djece pripadnika LGBTIQ skupine.

Zastupnici Europskog parlamenta ovu su Rezoluciju usvojili s 545 glasova za, 24 protiv te 119 suzdržanih.

(Hina)

Foto: unsplash