Logo

X

Epidemiologinja objavila tko se zasad neće cijepiti

"Kolektivni imunitet postiže se i prebolijevanjem bolesti, a želimo postići visoki udio populacije koji ima protutijela na bolest. Jedan dio je već razvio protutijela, a cijepljenjem nastojimo postići još veći postotak."

Cijepljenje protiv koronavirusa je neobavezno, ali preporuka je da se cijepi. Trebalo bi se cijepiti oko 70% građana kako bi imali neku sigurnost, piše Index.

“Vjerojatno se pretpostavlja da bi se time postigao kolektivni imunitet, međutim činjenica je da mi još uvijek ne znamo koji postotak će biti potreban i hoće li ga se uspjeti doseći”, rekla je u Dobro jutro, Hrvatska Sanja Kurečić Filipović epidemiologinja HZJZ-a.

Pojasnila je da se kolektivni imunitet postiže i prebolijevanjem bolesti, a želimo postići visoki udio populacije koji ima protutijela na bolest. Jedan dio je već razvio protutijela, a cijepljenjem, dodala je, nastojimo postići još veći postotak.

“Ne znamo koliko imunitet traje nakon obolijevanja”, dodala je. Hrvatska je rezervirala 5,6 milijuna doza cjepiva različitih proizvođača, rekla je pojasnivši kako Pfizerovo cjepivo prvo stiže u Hrvatsku, ono stiže 26. prosinca.

Naglasila je kako su brojke prilično ružne, za jednu zaraznu bolest, a nastojat ćemo ih u budućnosti spriječiti svim alatima koje imamo.

“Cjepivo se do danas kroz povijest pokazalo kao jedna od najuspješnijih medicinskih intervencija. Ovo cjepivo se od samog početka istraživalo pod velikim povećalom”, dodala je.

Kurečić Filipović je govorila o cjepivu i njegovom istraživanju, za nuspojave kaže da su blage, umjerene kratkotrajne i traju svega dan do dva.

Osvrnula se na plan cijepljenja, specificirane su prioritetne skupine – to su oni koji će imati najviše koristi od cjepiva. Prioritet je zaštiti one koji razviju najteže oblike bolesti, pojasnila je, pa bi u prvom navratu cijepili štićenike domova za starije i nemoćne i zdravstvene djelatnike koji rade s COVID-19 oboljelima. Dodala je kako bi zatim cijepili druge zdravstvene djelatnike i kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina, nakon toga bi se krenulo na druge skupine.

Na pitanje tko se ne bi smio cijepiti, kaže da se za sada neće cijepiti osobe koje imaju akutne bolesti, trudnice i dojilje. Mogu se cijepiti oni koji su se cijepili protiv gripe, kao i oni koji su već preboljeli COVID-19.

“Za sada sve govori u prilog da se cjepivo pokazalo sigurno i učinkovito”, rekla je.

Naglasila je kako cjepivo nije imalo dovoljno vremena da pokaže svoje mogućnosti, stoga ne treba čuditi što nemamo konkretne podatke koliko traje cjepivo. Cijepljenje će se primati u dvije doze, dodala je.

Foto: arhiva