Logo

X

Epidemiologinja iz Vukovara: Nemojte dolaziti

Krešić je ocijenila kako je na području Vukovarsko-srijemske županije epidemiološka situacija ozbiljna, ističući kako o tome, osim broja novooboljelih, svjedoči i udio pozitivnih u ukupno testiranim osobama.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić pozvala je u petak građane da zbog pogoršane epidemiološke situacije 18. studenoga ne dolaze u Vukovar te da poštovanje prema žrtvi toga grada odaju zapaljenom svijećom u krugu obitelji.

Krešić je ocijenila kako je na području Vukovarsko-srijemske županije epidemiološka situacija ozbiljna, ističući kako o tome, osim broja novooboljelih, svjedoči i udio pozitivnih u ukupno testiranim osobama.

“U zadnjih 14 dana on je iznosio u prosjeku 30 posto, međutim, ono što zabrinjava jest da je u zadnjih sedam dana udio pozitivnih u ukupnom dijelu testiranih osoba iznosio 36 posto u odnosu na 28 posto u tjednu prije”, rekla i dodala kako to upozorava na porast trenda novooboljelih.

Posebice je istaknula kako je posljednji tjedan znatno pogoršana epidemiološka situacija na vukovarskom području te da je u posljednjih 14 dana samo u gradu Vukovaru registrirano više od 220 novooboljelih, a u posljednjih sedam dana više od 140, što čini oko 25 posto među oboljelim osobama u tom razdoblju u Vukovarsko-srijemskoj  županiji.

“Među oboljelima jako je puno onih s nepoznatim izvorom zaraze, što upozorava na izrazito prisutan horizontalni prijenos virusa i na vrlo lako zaražavanje, naročito na mjestima okupljanja. I zato, s epidemiološkog aspekta, molimo osobe da ne odlaze na mjesta okupljanja, a kada je riječ o Danu sjećanja na žrtve Vukovara, molimo da ostanu kod svojih kuća, zapale svijeće i izlože ih u prozorima i dostojanstveno u krugu obitelji odaju počast našim poginulim braniteljima i žrtvama Vukovara”, poručila je Kata Krešić.

Istaknula je da nas na takvo ponašanje obvezuje žrtva branitelja za Vukovar i slobodnu Hrvatsku.

Tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček pozvao je na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi se dostojanstveno obilježila žrtva Vukovara u Domovinskom ratu.

(Hina)

Foto: pixabay