Logo

X

Đakovom prodefilirala povorka 25. đakovačkih bušara

Dvije tisuće sudionika okupila je pokladna povorka 25. đakovačkih bušara, koja je centrom grada u subotu prolazila sat i pol

Ðakovo, 27.01.2013 – U Ðakovu su održani 19. ðakovaèki bušari, èija je središnja priredba, velika povorka središtem grada, okupila 4000 sudionika pod maskama iz gotovo cijele Hrvatske te maðarskog grada Mohaèa. Arhivska fotografija od 22.01.2006. govine prikazuje zvonèare bušare tijekom karnevala u Rijeci.
foto FaH/ Miljenko KLEPAC /ds

Dvije tisuće sudionika okupila je pokladna povorka 25. đakovačkih bušara, koja je centrom grada u subotu prolazila sat i pol – pišu OsijekNEWSihr i Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Oko 40 skupina pod maskama stiglo je u Đakovo iz cijele Hrvatske te iz Tomislavgrada u BiH i Mohača u Mađarskoj. Povorku su predvodili pokladni jahači i fijaker Državne ergele Đakovo i Lipik, a u njoj su bile brojne dječje te skupine i osraslih s modernim i tradicijskim maskama, poput primorskih zvončara te mohačkih i baranjskih buša.

Na balkonu Gradske vijećnice ključeve grada bušarskom čavi, Kapetanu Kuki, predao je gradonačelnik Marin Mandarić.
Na đakovačke poklade stigli su gusari, licitarska srca, Miki i Mini Maus, 37 Dalmatinera, Kleopatre, Pankeri, Veseli kosturi, Snjegovići, Meksički Šokci s Trumpovom ogradom i drugi. Moto klub Đakovo na svoj je načiin ‘prokomentirao’ aktualna događanja poput neuspjele nabave zrakoplova F16 prošavši gradskim korzom u živopisnom ‘visokosoficsticiranom, supersoničnom zrakoplovu’ ispred kojeg se kretalo ‘aerodromsko vozilo’. U povorci su prodefilirali i brojni povijesni likovi, od Franje Josipa i Marije Terezije, Zrinskog, bana Jelačića do Tita i Jovanke.

Uz brojne Đakovčane i njihove posjetitelje, povorku su pratili i pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Đakovački bušari završavaju u nedjelju pokladnim jahanjem u Širokom Polju.

foto FaH/ Miljenko KLEPAC /ds