Logo

X

Čelnici EU-a, Harris i Ardern istaknuli ulogu žena u pandemiji

Žene su znatno zastupljenije od muškaraca u zdravstvenom sektoru

Povodom Međunarodnog dana žena čelnica Komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli upozorili su na utjecaj pandemije covida-19 na ekonomski i društveni položaj žena u svijetu.

Žene su znatno zastupljenije od muškaraca u zdravstvenom sektoru te su govornici pred otvaranje plenarne sjednice u ponedjeljak u Europskom parlamentu istaknuli važnu ulogu žena u pandemiji, ali i ukazali na opasnosti koje po njihov položaj nosi aktualna kriza.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je u uvodnom govoru istaknuo da „zbog pandemije postoji rizik da budu izbrisana desetljeća postignuća europskih žena u borbi za pravo na rad, podjelu poslova kod kuće, na samostalnost i na donošenje vlastitih odluka“.

Kamala Harris, prva žena na položaju potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država,  je u svojoj snimljenoj videoporuci ukazala da se sada “suočavamo s pandemijom, ekonomskom nestabilnošću, s rasnom nepravdom, s prijetnjama za našu demokraciju i s posljedicama klimatskih promjena”.

„Moramo osigurati sigurnost žena kod kuće i u svakoj zajednici. (…) Naposljetku, moramo ženama dati ravnopravan glas u donošenju odluka jer je to ključno za slobodne i pravedne demokracije. To nije samo čin dobre volje, to je pokazatelj snage. Ako izgradimo svijet koji je i po mjeri žena, naši će narodi biti sigurniji, jači i napredniji”, rekla je potpredsjednica SAD-a.

Novozelandska premijerka je u video poruci ukazala na izazove koje predstoje u razdoblju oporavka od krize izazvane pandemijom.

“Mi ćemo se, kao čelnici, naći na ispitu, ali moramo se oduprijeti lažnim obećanjima i iskušenjima protekcionizma i nacionalizma pri oporavku od bolesti COVID-19. Moramo učiniti više i kako bismo poduprli poduzeća koje vode žene, da i ona budu uključena u oporavak, kako bi spremnije iskusila koristi od trgovine”, rekla je.

Govornici su se  usuglasili oko važnosti rješavanja problema neravnopravnosti, naglasivši da su razlike u plaćama i zapošljavanju između muškaraca i žena jedan od ključnih problema suvremenog društva.

Von der Leyen je ocijenila da “žene moraju raditi dvostruko više kako bi dobile jednaku plaću, ista priznanja ili rukovodeće funkcije kao njihovi muške kolege” i poručila da ““želi da Europa konačno postane kontinent jednakih mogućnosti za muškarce i žene”.

“Danas stopa zaposlenosti žena iznosi 67 posto, a muškaraca 78 posto. To jednostavno nije prihvatljivo. Prošli smo tjedan postavili novi cilj za Europu: moramo smanjiti razliku u zaposlenosti muškaraca i žena za polovicu, a do kraja ovog desetljeća 78 posto svih Europljana mora imati posao”, rekla je predsjednica Komisije.

Sassoli je napomenuo da “žene moraju ravnopravno sudjelovati u donošenju odluka” i da je “neprihvatljivo da u prosjeku, žene u Europi zarađuju 14,1 posto manje od muškaraca”.

Komentirajući brojčane podatke u vezi zaposlenosti i zarade žena, Ardern je kazala da ćemo uz pomoć takvih statistika moći zaključiti “jesmo li napredovali  u budućnosti i jesmo li postigli jednakost”.

Von der Leyen je, baš kao i Sassoli, ustvrdila da članice EU moraju uključiti žene u donošenje odluka te im pružiti glavne funkcije kada je riječ o nacionalnim planovima oporavka.

“Postići ćemo istinski oporavak jedino ako ti planovi budu namijenjeni svima”, izjavila je predsjednica Komisije.

Sassoli je zaključio da se “protiv ove pandemije i protiv njenog gospodarskog i društvenog učinka na sve ljude i živote, možemo boriti jedino ako stavimo žene i djevojke u srce naše reakcije”.

Harris je, komentirajući buduće odnose EU-a i SAD-a u mandatu predsjednika Joea Bidena, rekla da se ona i predsjednik “vesele suradnji sa zastupnicima u ovom parlamentu na jačanju transatlantskog saveza”.

“Ključno je da zajedno radimo na promicanju načela koja jačaju demokracije: odgovornosti i transparentnosti, vladavini prava i ljudskim pravima. Nemojmo zanemariti prilike koje nam se nude da to učinimo”, zaključila je u svojoj poruci.

(Hina)

Foto: unsplash