Logo

X

BiH danas ima više od tisuću novozaraženih i 47 umrlih

Nakon testiranja nešto manje od četiri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 863 osobe iz Federacije BiH te kod 187 iz Republike Srpske.

U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno nešto više od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom i ta je brojka nešto manja nego ranije ovog tjedna, ali je zato ponovo veliki broj umrlih jer je prijavljeno 47 novih smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom, prenosi Index.

Nakon testiranja nešto manje od četiri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 863 osobe iz Federacije BiH te kod 187 iz Republike Srpske.

Po broju novozaraženih i dalje prednjače Sarajevska županija, gdje je od subote registrirano više od 700 novih slučajeva, te Banja Luka, koja je najveće žarište u RS-u i ima 128 novozaraženih.

Zbog naglog širenja zaraze u trećem valu pandemije od ovog su vikenda u pet od deset županija na području Federacije BiH na snazi dodatne mjere ograničenja, a one se odnose uglavnom na obustavu rada ugostiteljskog sektora i na produljenje policijskog sata.

Zdravstveni stručnjaci u RS-u također se zalažu za uvođenje dodatnih restrikcija i u tom entitetu, no vlada u Banjoj Luci još uvijek razmatra opcije.

U tom su entitetu od subote počeli cijepiti stanovništvo starije od 65 godina ruskim Sputnikom V dok u Federaciji masovnijeg cijepljenja nema jer još nema ni cjepiva.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH potvrdili su kako su dobili najavu da će prvih 23 tisuće doza Pfizerovog cjepiva naručenog posredstvom mehanizma COVAX biti dopremljeno u tu zemlju 24. ožujka.

Foto: unsplash