Logo

X

Art terapija u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek

Sudionici će imati priliku izražavati se u tradicionalnim slikarskim i kiparskim materijalima, ali i isprobati rad na zidu, uokvirenoj svili te rižinom papiru

Akademijom za umjetnost i kulturu i Muzej likovnih umjetnosti pozivaju Vas 31. svibnja 2019. da sudjelujete u  art terapijskim radionicama, tipa otvorenog studija za sve zainteresirane koji bi željeli nakratko doživjeti dobrobiti art terapije.

Sudionici će imati priliku izražavati se u tradicionalnim slikarskim i kiparskim materijalima, ali i isprobati rad na zidu, uokvirenoj svili te rižinom papiru. Muzej likovnih umjetnosti te Poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapijeće taj dan omogućiti rad sa studentima art terapije iz Osijeka kao i s East Virginia Medical School iz Norfolka, SAD-a, koji su u Osijeku na dvanaestodnevnom studijskom putovanju pod vodstvom pročelnice njihova programa Art terapije, izv.prof. Mary Roberts, PhD, LPC-ACS, ATR-BC, ATCS.

Radionice počinju od 10 sati, a traju do 15 sati, a otvorene su za građanstvo od 12 sati.

Sličan radionički pristup,„Mali festival Art terapije“,osmišljen je prošle godineu Muzeju likovnih umjetnosti, kada je program bio uveličan nazočnošću pročelnice Studija Art terapije sa Sveučilišta George Washington (Washington DC, SAD), izv. prof. Heidi Bardot MA, ATR-BC, LCPAT te njihovih dvanaest studentica diplomskog studija art terapije. Program Studija Art terapije na Postdiplomskom specijalističkom studiju kreativnih terapija, na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku organiziran je upravo prema konceptu i načelima American Art Therapy Association te nam iz SAD-a,  dolaze predavači svih art terapijskih kolegija svaki semestar. Tom su se prilikom art terapijske aktivnosti temeljile na slici o sebi te na perspektivi i iskustvu građana Osijeka današnjice u usporedbi s nekadašnjim stanovnicima, veleposjednicima i strancima čiji su portreti bili dio zbirke „Valpovački vlastelini Prandau-Norman“.

Art terapijski zadaci su bili prilagođeni jednokratnom izvođenju u radioničkom tipu te se koristila umjetnost kao terapija, prilikom koje umjetnički proces stvaranja djeluje opuštajuće i meditativno te stvara daljnji poticaj stvaralačkom pri rješavanju intrapsihičkih pitanja.Prošlogodišnjim su radionicama uz građaneprisustvovali i pacijenti Dnevne bolnice Zavoda za Psihološku medicinu, Klinike za psihijatriju, KBC-a Osijek koji su u interakciji s američkim studentima art terapije isprobali sve tehnike. Umjetnički je medij nadišao jezične barijere, te su američki budući terapeuti čuli i osjetili mnoge emotivne priče naših građana, velikim dijelom i umirovljenih branitelja.

Izuzetan odaziv građana na radionice art terapije ohrabrilo je i novu generaciju američkih studenata art terapije na ovogodišnju suradnju s Muzejom likovnih umjetnosti i Akademijom za umjetnost i kulturu. Ovaj Vas  put očekujemo pod mentorstvom izv.prof. Mary Roberts, PhD, LPC-ACS, ATR-BC, ATCS, s Eastern Virginia Medical School.

U prostoru  Muzeja građane će, uz spomenute američke gošće,dočekati muzejske pedagagoginje Kristina DelalićVetengl, Josipa Stojanović i LeonildaConti Ribić, ujedno i studentica poslijediplomskog specijalističkog studija art terapije, zajedno sa svojom kolegicom, doc. art. Jelenom Kovačević.